A crescut numărul locurilor de muncă vacante în primul trimestru al anului 2021

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, numărul locurilor de muncă vacante a inregistrat o crestere cu aproximativ 3.000 în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu trimestrul anterior. În cazul în care ne raportăm la același trimestru al anului 2020, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 3.400.

În trimestrul I al acestui an, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,00%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,60%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,55%).

Din totalul locurilor de muncă vacante, 38.400, mai mult de o cincime (8.300 locuri vacante) a înregistrat industria prelucratoare, cu o valoarea a ratei de 0,76%. Și sectorul bugetar a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5,6 mii locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5,5 mii locuri vacante în administraţia publică, iar 1,0 mii
locuri vacante în învăţământ.

Rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă şi alte activităţi de servicii (0,09%
pentru fiecare în parte), respectiv în hoteluri şi restaurante (0,19%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în comerţ (-1,9 mii locuri vacante), respectiv în industria prelucrătoare (-1,0 mii locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,57 puncte procentuale), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,44 puncte procentuale).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.