Proiect legislativ: Modificări fiscale aplicabile din septembrie 2023

Guvernul va impune noi taxe de la 1 septembrie 2023. Modificările privind CASS afectează atât veniturile salariale, cât și cele independente.

Printre măsurile fiscale propuse de Guvern, cu aplicabilitate 1 septembrie 2023, se regăsesc:

BENEFICII SALARIALE. Micșorarea plafonului lunar pentru beneficiile netaxabile aferente salariilor lunare, de la 33% la 20%.

SCUTIRI ÎN SECTORUL IT – aplicabile cu veniturile salariale aferente lunii septembrie 2023

Rămâne în vigoare scutirea de impozit pe venit pentru veniturile din salarii în sectorul IT, dar va fi limitată la un singur angajator și se va aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei. Depășirea acestui plafon atrage impozitarea de 10%.

IMPOZIT PE VENITURI NEJUSTIFICATE. Impozit de 50% pentru veniturile fără sursă identificată de inspectorii fiscali; în prezent pentru aceste sume se aplică un impozit de 16%.

INVESTITII 

Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea de acțiuni prin intermediari (brokeri) din România sau sucursale ale brokerilor străini vor fi impozitați cu 3% în cazul titlurilor deținute mai mult de un an și 5% în cazul celor deținute mai puțin de un an. Aceste cote se vor aplica de la 1 septembrie 2023. Veniturile obținute din vânzarea de acțiuni prin brokeri din străinătate, cota rămâne 10%.

Printre măsurile fiscale propuse de Guvern, cu aplicabilitate 1 octombrie 2023, se regăsesc:

PLATA ANTICIPATA IMPOZIT MICRO. Se va plăti anticipat impozitul aferent trimestrului IV 2023, până la data de 21 decembrie 2023, și se va calcula la veniturile aferente lunilor: octombrie 2023, noiembrie 2023 și inca o dată veniturile lunii noiembrie 2023. Pentru regularizarea diferenței de impozit, se vor depune declarații rectificative în ianuarie 2024 cu veniturile efective ale trimestrului IV.

SRL MICRO. 2 cote de impozit

– cota de 1% impozit pe venit micro pentru firmele cu venituri de până la 300.000 lei, indiferent de obiectul de activitate al firmei.

– cota de 3% impozit pe venit micro pentru firmele cu venituri de peste 300.000 lei sau cu domeniu de activitate: IT, editare software, activități de realizare a soft-ului la comandă, alte activități de servicii privind tehnologia informației, HORECA, etc

Simpla deținere a codului CAEN în actul constitutiv sau ca fiind printre activitățile autorizate, nu determină încadrarea la acest impozit mojorat cu 3%. Totodată, chiar dacă nu aveți aceste coduri CAEN în actul constitutiv, dar desfășurați astfel de activități, se va aplica această impozitare.

Printre măsurile fiscale propuse de Guvern, cu aplicabilitate ianuarie 2024, se regăsesc:

SRL MICRO. Trecerea la impozit pe profit în situația în care în trimestrul unui an realizează venituri mai mari de 300.000 lei și are o rată de rentabilitate de peste 30% (raportul între profitul net și veniturile totale).

SRL MICRO. Persoanele fizice vor putea deține doar o singură firmă cu sistem de impozitare MICRO, părțile sociale care le revin nu trebuie să depășească 25%.

SRL MICRO. Nu se mai deduc sponsorizările din impozit.

SRL INACTIVE MICRO. Firmele inactive rămân microîntreprinderi pe perioada inactivității, iar la reluarea activității dacă în 30 de zile se angajează un salariat și respectă și celelalte condiții cumulative, își păstrează statutul de micro.

SRL PROFIT – IMPOZIT. Apare noțiunea de ”ajustor fiscal” pentru calculul impozitului pe profit. Acesta reprezintă o formulă complicată care în rezumat se referă la faptul că, SRL-ul aflat pe pierdere va plăti totuși impozit pe profit aplicat la total venituri, de aproximativ 0,5% (calculul acestuia depinde și alți factori).


SRL PROFIT – CHELTUIELI. Modificarea cuantumului cheltuielilor deductibile, printre cele mai importante fiind: limitarea deductibilității la 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social situat în clădiri de locuințe sau clădiri individuale de locuit, din zone rezidențiale, definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice, scăderea de la 50% la 25% pentru deducerea cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, restricții la deductibilitatea cheltuielilor între firmele din România și companiile din grupul mamă din afara țării.

SRL DIVIDENDE. Modificarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%.

IMPOZIT IMOBILIARE. Impozitul va fi de 1% și se va aplica la diferența dintre suma valorilor impozabile individuale și plafonul de 2,5 milioane de lei rezultat din deținerea mai multor proprietăți imobiliare. De asemenea, se vor introduce impozitul la vânzare -> 5% pentru construcții și terenuri deținute sub 3 ani; respectiv 3% pentru cele deținute peste 3 ani, dar și impozitul special pentru prima vânzare => 5% pentru ce depășește 600.000 lei.


PFA. Se va plăti CASS de 10% din totalul venitului impozabil obținut, însă devine cheltuială deductibilă.

În cazul în care veniturile sunt doar din PFA, se plătește 10% aplicat la venituri, dar nu mai puțin de 10% din 6 salarii minime.

Excepție înregistrează următoarele categorii:

– nu se aplică plafonul minim de 6 salarii minime (nu se datorează diferența până la 6 salarii minime), dacă se mai înregistrează venituri din salarii și contracte de mandat (asimilate salariilor) cel puțin egale cu 6 salarii minime

– dețineți alte tipuri de venituri (chirii, investiții, dividende, crypto) pentru care s-a datorat CASS la nivelul de cel puțin 6 salarii minime

De asemenea, noul plafon pentru CAS este de 36 salarii minime.

VENITURI DIN CHIRII. Se reintroduce o cotă forfetară de 20%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.