Nicușor Roșca: “Vom continua dezvoltarea și în 2022. Reabilitarea clădirii Prefecturii este proiectul meu de suflet”

Liberalul Nicușor Roșca a ocupat pentru aproximativ doi ani funcția de prefect al județului Dolj și în urma coaliției PNL – PSD a primit girul liberalilor doljeni pentru funcția de subprefect în cadrul Instituției Prefectului – Județul Dolj. În timpul mandatului său, a demarat mai multe proiecte pe care dorește să le urmărească pe durata implementării, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a acceptat postul de subprefect al județului Dolj.

Fostul prefect al județului Dolj, Nicușor Roșca, i-a luat pe mulți prin suprindere atunci când a acceptat funcția de subprefect. Mulți s-ar fi așteptat ca acesta să țintească la un post mai “mare” așa cum este cutuma pe scena politică românească, însă, cu calm a analizat mandatul de un an și nouă luni la conducerea Instituției Prefectului – Județul Dolj, și cu aceeași rigurozitate ce îl caracterizează a decis să acorde, de această dată, atenție și vieții personale. Cum pandemia de SARS-COV a coincis cu debutul funcției sale, mandatul său de coordonator al acțiunii în cele 21 luni a fost unul nu tocmai ușor. “A fost un mandat de prefect de aproximativ un an și nouă luni, unul dificil având în vedere că la debutul acestuia a fost instituită starea de urgență și, iată, că și acum ne aflăm în starea de alertă. Principala preocupare a reprezentat-o situația pandemică, alături de instituții cu decizie, alături de spitale și direcția de sănătate publică, ele au fost în primul plan, instituțiile importante. Pe lângă activitatea zilnică, am acordat o atenție importantă mai multor proiecte cu implicare națională, pentru ca acestea să fie puse în aplicare și să ne încadrăm în termenele stabilite de către Guvern”, a precizat Nicușor Roșca.

Termenele cele mai intens verificate au fost cele din proiectul drumului expres Craiova-Pitești. Lunar, au fost efectuate vizite în teren și pasul nu a bătut pe loc. Ba dimpotrivă, lucrările au stadiul avansat și tronsonul Craiova-Pielești a ajuns la 45 la sută execuție. “Principala preocupare a fost urmărirea implementării proiectului drumului expres Craiova – Pitești. Primul tronson, al nostru, de 17,7 kilometri Craiova – Pielești, pe care lucrează firma Tirena Scavi a primit o atenție deosebită, mergeam lunar și constatam pașii micuți făcuți de constructor din cauza unor avize neluate la timp. Am insistat să fie efectuate demersurile necesare ca tronsonul să fie degrevat de sarcini, în prezent nu se mai pune problema exproprierilor, a sitului arheologic. Constructorul își desfășoară activitatea pe întreg tronsonul și în prezent lucrarea este executată în proporție de 45 la sută. Sperăm ca până la sfârșitul anului, tronsonul să fie dat în folosință”, a mai spus Nicușor Roșca, subprefect al Instituției Prefectului – Județul Dolj.

Demersuri la Guvern pentru spitalul regional

Pentru prefectul Nicușor Roșca, vizitele la București au făcut parte din rutina săptămânală. Și cum proiectele au nevoie de susținere guvernamentală, liberalul doljean a bătut la ușa miniștrilor și pentru Spitalul Regional. “Am avut mai multe întâlniri la București, la ministerul transportului, la ministerul sănătății, cu reprezentanții Consiliului Județean Dolj. Cum acest obiectiv va fi construit în apropierea drumului expres, pe Centura de Nord, au fost câteva porțiuni de teren care se suprapuneau cu lucrarea de la DX și era necesară depunerea unor documente pentru o hotărâre de guvern prin care suprafețele puteau fi exploatate de constructorul drumului expres. S-au găsit soluțiile necesare pentru a nu mai întâmpina probleme și în prezent ne aflăm în aceeași etapă ca spitalele de la Iași și Cluj. Ne aflăm în linie dreaptă acum, având în vedere că nu mai există probleme de ordin tehnic”, a mai precizat Roșca. Problema deșertificării l-a preocupat pe Nicușor Roșca încă de la începutul mandatului săi. Prin ordin de prefect, a înființat o comisie de experți care să strângă datele din teren și să centralizeze zonele de împădurit. Ca dovada a atenției acordate acestui subiect, în primăvara anului trecut, a avut loc o vizită a președintelui Klaus Iohannis și a premierul la Dăbuleni, în Dolj, zona puternic afectată de deșertificare. “Județul nostru se confruntă în partea de sud cu deșertificare masivă și am luat inițiativa ca la nivelul Instituției Prefectului – Județul Dolj, prin ordin al prefectului, să înființez o comisie din care să facă parte mai mulți experți din instituțiile deconcentrate, ca în baza situațiilor solicitate de către primari să se meargă în teren și a se identifica solurile degradate și prinse în programul de împădurire, finanțat prin PNRR. Peste 4.000 hectare au fost inventariate în cursul vizitelor în teren, urmând ca acestea să fie împădurite. Au fost și aici câteva probleme, au existat situații în care pe unele suprafețe nu erau dezbătute succesiunile între moștenitori. De la Instituția Prefectului – Județul Dolj s-a transmis un punct de vedere către ministerul mediului pentru ca acest aspect să fie obiectul unui proiect de hotărâre. La fel ca în cazul subvențiilor acordate de APIA pe baza unor adeverințe și acolo unde nu sunt finalizate succesiunile, așa să se poată proceda și în cazul acestor suprafețe ce pot fi împădurite. Este un proiect de interes național și mă voi preocupa în continuare de acest proiect“, a mai spus Ncușor Roșca.

Bani pentru reabilitarea Palatului Administrativ

Proiectul de suflet al prefectului Nicușor Roșca este reabilitarea Palatului Administrativ, o clădire-monument, cu istorie emblematică și spre care s-au făcut pași mari. Niciodată în vreun mandat de prefect nu s-a obținut finanțare pentru a fi modernizată, dar la începutul lunii decembrie 2021, s-a semnat contractul de expertiză tehnică, a studiului geotehnic, topografic cu documentație cadastrală, dar și de certificatele energetice pentru obiectivul de investiții. “Clădirea Instituției Prefectului – Județul Dolj a fost prinsă în Programul Național de Redresare și Reziliență de Ministerul Afacerilor Interne pentru reabilitare și modernizare din banii ce vor fi alocați MAI. Au fost prinse patru instituții, printre care și a noastră. Am avut multe întâlniri și vizite la București pentru a obține finanțare pentru expertiza tehnică, pentru studiile necesare. Am avut susținere de la București și am primit banii la sfârșitul lunii noiembrie și am reușit să nu pierdem banii la sfârșitul anului, fiind achiziționate serviciile pentru efectuarea studiilor topografice și geodezice. La sfârșitul lunii, cei care au câștigat licitația să ne înainteze documentele. Acest proiect este unul de suflet pentru mine personal, această instituție nu a fost consolidată niciodată”, a subliniat Nicușor Roșca.

Pe întreaga durată a mandatului său și pentru punerea în aplicare a proiectelor, Nicușor Roșca s-a bucurat de sprijinul reprezentanților instituțiilor deconcentrate, structurilor Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Dolj, dar și cadrelor medicale din spitalele doljene. Un respect deosebit îl are și pentru angajații Instituției Prefectului – Județul Dolj, care au fost pe baricade în toată perioada de urgență, iar în starea de alertă au avut de organizat și trei scrutinuri de alegeri.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.