SpaceX câștigă contractul cu NASA în valoare de 2,9 miliarde de dolari pentru a construi o navă spațială care să ducă astronauți pe Lună, pentru prima dată de la misiunea Apollo.

Sursă Foto: REUTERS/Mike Blake

Oferta fondatorului Amazon.com, Jeff Bezos, învinsă de oferta SpaceX, ofertă ce fusese depusă în parteneriat cu Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp și Draper. Inițial, NASA a ales trei companii pentru faza inițială a contractului, dar potrivit experților, era de așteptat să aleagă două din ele pentru construirea navei spațiale. Washington Post notează că în alte programe majore, NASA a ales mai mulți furnizori pentru a încuraja concurența.

Printre motivele pentru care SpaceX a ieșit compania învingătoare se numără faptul că poate transporta o cantitate mai mare de marfă, având astfel „potențialul de a îmbunătăți foarte mult operațiunile științifice”.

Programul Artemis a început sub administrația fostului președinte Trump și a fost îmbrățișat de administrația Biden. Spre deosebire de Trump însă, care a promis că astronauții vor ajunge pe Lună până în 2024, Casa Albă spune acum că cronologia este în curs de revizuire. De asemenea, ei lucrează cu Congresul pentru a obține finanțarea de care are nevoie programul.

La începutul lunii aprilie, administrația Biden a propus un buget de 24,7 de miliarde de dolari pentru NASA, o creștere de 6,3% care a inclus 325 de milioane de dolari suplimentari pentru programul Artemis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.