Nivel record al inflației în zona euro

Rata anuală a inflației în zona euro a atins 3,4% în luna septembrie a acestui an, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Potrivit estimărilor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației a depășit atât obiectivul țintă de 2% al Băncii Centrale Europene (BCE), cât și preconizările de 3,3% ale analiștilor.

Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE și guvernator al Băncii Centrale a Franței, a declarat că se așteaptă în următoarele luni la o creștere a ratei inflației în zona euro pe fondul creșterii prețurilor la energie și a stagnării economiilor sub nivelul așteptat, însă apreciază că până la finele anului 2022 rata inflației va scădea sub 2%.

Reprezentantul BCE a mai precizat că ar fi o eroare de politică monetară în cazul în care se vor majora dobânzile pe fondul caracterului temporar al valorilor inregistrate de rata inflației.

Președintele BCE, Christine Lagarde, afirma că rata inflației pe termen mediu va fi sub 2%, astfel încât în anul 2023 să se înregistreze o valoare de 1,5%, transmite Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.